Visitas så kallade ”dubbelstöt”

Delar av näringslivet sprider skrämselpropaganda för att få behålla sina bidrag. Argument som delas av alliansen är att Socialdemokraternas politik kommer att leda till färre jobb inom restaurangnäringen, för att det blir dyrare för restaurangen/fiket att anställa.

Det är klart att har man skygglapparna på och tittar enbart på en ögonblicksbild av företagets bokföring är det klart att det blir en fördyring eftersom man förutsätter att allt annat är oförändrat.

Nu är det ju så här att dessa pengar kommer att användas till annat – på ett som vi tycker är smartare sätt, nämligen till ökad köpkraft.
Ökad köpkraft gör att konsumtionen ökar och restaurangen/fiket kommer att sälja mer vilket skapar efterfrågan på fler jobb. Det är grundläggande samhällsekonomi.

Låt mig illustrera detta med ett exempel, vi lovar avskaffa skatten på pensioner upp till 12000 kronor i månaden. De som har en låg pension har knappast råd att äta eller fika ute idag – trots riktade bidrag till restaurangen/fiket. Vi vet även att de som har lite pengar att röra sig med måste idag avstå från mången konsumtion, men om de får en förstärkning använder de flesta denna till konsumtion, i motsats till de som har det gott ställt, där ett par hundralappar eller en tusenlapp inte går till  konsumtion utan oftast till sparande. Sparande skapar i princip ingen efterfrågan och ingen efterfrågan skapar inga jobb. Det gäller att se helheten.

14/9 väljer Du väg för Sverige.

 

facebook Twitter Email