”Vi är Sveriges bästa parti”

http://www.socialdemokraterna.se/Stefan-Lofven/Tal-och-artiklar/2012/Installationstal-27-januari/

Tack så hemskt mycket,

Jag är egentligen för blödig för sånt här ska jag säga.

Jag kommer ihåg när Blomman blev omvald på en utav Metallkongresserna. Så fick han en lång, lång varm applåd – stående ovationer – och till slut gjorde Blomman som han kände, som jag känner, då man egentligen är blyg. Då böjde han sina 198 centimeter över mikrofonen och så sa han: ”Nu får ni väl för fan ge er.”

Det betyder jag är hemskt tacksam! Men det är ibland så vi arbetare uttrycker oss, för att vi är blyga. Jag känner mig naturligt hedrad väldigt hedrad, men också nervös. Göran Persson sa åt mig förut: ”om du inte är nervös då blir jag nervös”.

Jag är nervös, det kan jag lova. Men mer än så. Därför jag är så starkt övertygad om behovet av socialdemokrati och socialdemokratisk politik. Och jag vet så väl att vårt land efterfrågar det nu. Det är inte att man har vänt sig från vår politik som är problemet, utan det är våra egna tillkortakommanden som parti, hittills, som är problemet. Sverige behöver socialdemokrati.

Jag vill tacka för förtroendet. Det känns oerhört stort för mig. Jag är väldigt, väldigt stolt och glad över att ha blivit vald till partiordförande – det finaste uppdrag som en socialdemokrat kan få. Tack för det förtroendet!

Jag vill rikta ett stort tack till min företrädare Håkan Juholt. Håkan, du har tillfört arbetarrörelsen självförtroende, ett politiskt självförtroende. Du har pratat om politik och politikens möjligheter, på ett sätt som jag vet många har tagit till sig, och har börjat tänka: Ja just det, det är inte bara ödet som formar framtiden – utan det är faktiskt politik – och det kan vi göra tillsammans. Det är något som du har tillfört väldigt mycket: din entusiasm och din talekonst.

På tjänsterum på IF Metall så hänger ett porträtt på August Palm, som han fick när han fyllde 50 år. Den tittar jag på ibland, och så tänker man på agitatorn August Palm som tog sig upp genom Sverige och agiterade för socialdemokratiska idéer och värderingar. När jag ser på dig Håkan, så tänker jag på August Palm.

Du ska ha ett stort erkännande för det du har gjort, och du har sagt till mig att du gärna vill vara med i framtiden och arbeta för vårt parti, och jag ser fram emot att du fortsätter att bidra för vårt parti. Tack!

Jag vill också säga några korta ord om mina företrädare, för att de för mig är de så fina förebilder.

Mona Sahlin som verkligen har modet att stå upp mot diskriminering, och göra fler människor medvetna om sin betydelse. Människor som kanske kände sig lite i utkanten eller på marginalen, men som genom Mona Sahlins tydliga budskap fick dem att känna sig betydelsefulla.

Göran Persson som hade det stora modet att gå längst fram och se till att vi fick ordning på Sveriges ekonomi. Något som moderaterna då, när Göran Persson och den socialdemokratiska regeringen föreslog ordning och reda i statsfinanserna och budgetöverskott, kritiserade med ”har man överskott – då har man beskattat folket för mycket – det ska vi inte göra”. Nu är det de som får berömmet, för att de har äntligen förstått att ordning och reda i Sveriges ekonomi är oerhört viktigt. Det var du Göran, som tog det ansvaret, och det ska du ha stort tack för.

Ingvar Carlsson, som i en oerhört svår tid fick ta över och regera landet, och gjorde det med en sådan bravur. Jag vet att du hade det svårt den första tiden – självfallet i den tid som var då, med det tragiska som hände – men tog ett sådant stort ledaransvar och gjorde oss fulla med tillförsikt. Du ledde oss också in i den europeiska unionen, och det var inte smärtfritt för vårt parti, men du gjorde det på ett sagolikt fint sätt. Nu är vi i den europeiska unionen, nu ska vi se till att använda den rösten ännu bättre, du ska ha ett stort tack Ingvar Carlsson.

Olof Palme finns ju inte med oss. Lisbeth Palme kunde tyvärr inte vara närvarande, men jag vill skicka en personlig hälsning till Lisbeth Palme. Olof Palme – mannen som tog Sverige ut i världen, men också världen till Sverige. Det var Olof Palme som grundlade min förståelse för betydelsen av internationellt politiskt arbete.

En man som samtidigt var väldigt vardaglig på sitt sätt. Jag glömmer aldrig ett arbetsplatsbesök på Hägglunds i Ö-vik. När jag som ung klubbföreträdare fick gå med Olof Palme runt på verkstaden – ni förstår hur stolt jag var – och man vet inte om man skulle ta i hand, men det gjorde han.

Palme gick runt där och snackade med folk. En förrådsarbetare, Karl-Erik Tjärnström, han sa veckan efteråt: ”Du Stefan! Kom hörru! Palme hälsade på mig, jag har inte tvättat handen på hela veckan!”

Palme gick förbi ett ställe där man svetsade kranar, och såg en Unica-box. Kommer du ihåg det Elvy? Han tvärnitar och säger: ”Unica-boxar, finns de fortfarande?” Och på kvällen när han höll tal på Noraskolan, så hade Elvy Söderström, vår fantastiska ordförande, sett till att Olof Palme fick en Unica-box.

Jag berättar det här för att Palme var en statsman, som jag ser upp till så mycket och kunde visa en förståelse för vanliga människors villkor. För honom var det något betydelsefullt att kunna ha en Unica-box.

Tage Erlander, fantastisk landsfader, jag har haft förmånen att åtminstone titta på, och sitta i, soffan i Erlandervillan. Den som han enligt sägnen vilade på ibland när han behövde ta igen sig – en extra lång soffa – jag har inte vågat vila i den, men jag har suttit i den.

Per Albin Hansson, som med sin geniala – därför att den var så enkel – idé om folkhemmet. Att utveckla landet precis som man vill se det, som sin egen familj. En idé som alla människor kunde förstå. När sen reformerna kom – om social rättvisa, och allt det som kom – då förstod folk att vi vill att vårt land ska vara som en familj. Mycket genial man.

Hjalmar Branting, som lyckades grunda och forma ett parti efter värderingar.

Ni förstår att det inte är så lätt för en svetsare från Ö-vik att komma i de fotspåren!

Men jag har tagit det här uppdraget just därför att jag delar, med alla dessa fantastiska människor, övertygelsen om socialdemokratisk politik, och våra värderingar. Jag känner det så djup, jag har det så starkt i kroppen, eftersom jag vet att svenska folket också delar det med mig. Det är så. Våra värderingar är tidlösa – de ska vi fortsätta att arbeta för!

Vi är Sveriges största politiska parti, och jag påstår att vi utan tvekan är Sveriges bästa politiska parti. Men det är knappast någon hemlighet att vi har gått igenom, och går igenom en tuff period.

Politik är alltid svårt och ibland är politik väldigt hårt. Men uppförsbacken till trots, så känner jag en stark tillförsikt.

Därför att jag känner vårt parti. Jag vet hur många engagerade och kunniga kvinnor och män som vi har runtom hela landet. Som brinner för våra värderingar, som brinner för demokratin och för politiken.

Det är viktigt. Det är bara vi, och endast vi tillsammans, som kan ge människor förtroendet tillbaks för den socialdemokratiska politiken.

Därför är det nu vår uppgift och vårt ansvar att tillsammans visa hur våra visioner och våra drömmar, i kombination med en konkret, pragmatisk politik, kan bygga ett starkare och rättvisare Sverige. Ett Sverige som är ännu bättre, och där människors frihet alltid står i främsta rummet.

Därför att Socialdemokratin är en frihetsrörelse.

Vi tror på alla människors lika värde, och därför brinner vi också för att alla människor, inte bara några, ska ha friheten att sträva mot sina drömmars mål. Men det är bara i ett samhälle som präglas av omtanke om varandra och framtidstro som alla människor också kan få precis den möjligheten.

Vi vill riva hindren och låta människor utveckla sin kraft. Oavsett om hindret är en gammeldags struktur och hierarkier som bildar glastak för kvinnor, eller fördomar kring etnisk bakgrund eller sexuell läggning. Oavsett om hindret är avsaknaden av ramp för den rullstolsburne, eller brist på möjligheter för entreprenören att förverkliga sina idéer.

Om man tror på alla människors lika värde så är man också starkt emot diskriminering.

Det är så oerhört provocerande att se hur kvinnor diskrimineras i vår samhälle och i vårt arbetsliv. Hur kvinnor ofta får lägre lön. Hur dolda strukturer håller tillbaka kvinnors karriärvägar och livschanser.

Partivänner,

Jag är en övertygad feminist – punkt slut.

Jag är det för att det är lika starkt som jämlikhetstanken. Det går inte att separera det och säga att man är för människors lika värde, och sen inte tro på jämställdhet mellan kvinnor och män. Det sitter i hela kroppen, och jag tänker slåss för ökad jämställdhet och kvinnors frihet.

Jag tänker slåss mot diskriminering hur den än visar sig. Därför att socialdemokratins Sverige är ett Sverige för alla. För vem du än är så tänker vi Socialdemokrater stå upp för dina möjligheter.

Vi vet nämligen att din frihet och dina möjligheter är också förutsättningen för min.

Det är därför vi är så engagerade, det är därför vi gnetar på. Det är detta som förenar och driver oss socialdemokrater – i Sverige och i hela världen.

* * *

I mitt jobb som internationell sekreterare och mina andra uppdrag inom IF Metall har jag rest mycket i världen. Jag har fått förmånen att möta många människor, och uppleva vitt skilda kulturer. Jag vet att världen har många problem att ta sig fram, men jag också att världen har oändliga möjligheter att utveckla.

Socialdemokratins värderingar och visioner är universella. Människors drömmar om frihet känner inga nationsgränser.

Det är därför socialdemokratin också är internationell.

Därför vänder vi oss naturligt ut i världen och samverkar med andra progressiva krafter.

Utifrån vår solidaritet med människor i andra länder, och vår insikt om att många av dagens problem är globala, kan inte Sverige ducka i internationella sammanhang.

Sverige ska ta sitt ansvar i EU, i FN och i andra internationella organ.

Sveriges röst ska höras – för alla människors lika värde och för demokrati.

Svensk socialdemokrati kommer därför utveckla vår europeiska politik – vår globala politik. Vi kommer några år framöver se till att utveckla vår europapolitik så att människor återigen tror på möjligheten om fler jobb, en trygg ekonomi och en bättre miljö.

* * *

Partivänner,

Sverige är ett fantastiskt land, så rikt på möjligheter av olika slag.  Sedan många år lever jag i den vackra staden Stockholm. Det är en stad full av liv, kultur och aktivitet, och jag är verkligen glad att jag får bo och arbeta här.

Men samtidigt ser jag hur den politik som förs, inte gör tillräckligt för allas möjligheter här i Stockholm.  Varje dag ser jag människor som tvingas tigga. Jag ser en segregation som håller tillbaka människor. Jag ser hur många tvingas till en nästan omänsklig stress för att hinna lämna på dagis, vänta på tåg som inte kommer och för att orka med sin vardag.

I Örnsköldsvik, i Ångermanland, tillbringar jag också en hel del tid. Där finns helt andra tillgångar. En fantastisk natur, ett starkt näringsliv, ett fantastiskt hockeylag…

…och ett något lugnare livstempo.

Men också där ser jag tydligt hur dagens politik inte når hela vägen fram – långt, långt därifrån. För jag ser dem som har svårt att hitta jobb som blir kvar i arbetslöshet. Jag ser dem som kastas ut ur sjukförsäkringen, ut i otrygghet. Jag ser dem som inte får tillgång till kvalificerad utbildning så att de kan stärka sin position på arbetsmarknaden.

Det här hänger ihop. Det är det vi ser nu: vart vi än vänder blicken år 2012, så ser vi att det behövs mer politik – inte mindre.

Att det behövs nya och bättre lösningar på människors problem – runt om i Sverige, och i världen. Det finns ett skriande behov av socialdemokratisk politik!

Så vi sträcker på ryggarna, och nu fortsätter vi att tillsammans utveckla en stark framtidsinriktad socialdemokrati som ska vinna valet 2014, och som ger alla människor i vårt fina land de möjligheter som dessa människor så starkt förtjänar.

* * *

Partivänner,

Jag har bara varit partiordförande i några minuter, så jag tänker inte stå här och leverera ett heltäckande program.

Sen är det ju dessutom så att partiet har en politik, om än att många inte har förstått det. Socialdemokratisk politik finns – vi hade en kongress 2009, och det finns en budgetmotion från riksdagen – det finns en socialdemokratisk politik, så den ska vi fortsätta att utveckla.

Jag tänker alltså inte hålla något heltäckande politiskt tal, jag har inte den ambitionen, men jag vill säga någon sak om jobben. För jag vill vara väldigt tydlig i frågan om jobben.  Där är det lika bra att vi erkänner att vi har vi inte varit tillräckligt slagkraftiga och tydliga. Det som gör att väljarna ska förstå att det är vi som har politiken för framtidens jobb.  Fler jobb är Sveriges största tillgång och det kommer att vara min viktigaste prioritering!

Den självklara utgångspunkten för uthållig tillväxt och fler jobb är ordning och reda i statsfinanserna. Vi förstår det, kanske mer än någon annan, att om vi inte har ordning och reda så blir det och sämre förutsättningar för att skapa jobb. En stark ekonomi är grunden, men inte tillräckligt för att jobben ska växa fram. Därtill krävs två, minst två, ansträngningar som måste gå hand i hand.

För det första.

Sverige måste ha en aktiv näringspolitik så att människor kan starta nya företag, och så att de befintliga företag kan växa. Det kräver satsningar på innovation, det kräver satsningar på forskning och utveckling av nya produkter och tjänster. Så att vi hela tiden kan får fram  de nya produkterna och de nya tjänsterna som företagen ska utveckla.

Nu är det också rätt läge att ytterligare skruva upp ambitionerna för klimat- och miljöarbetet. Vi behöver satsa på ny miljövänlig teknik. Vi måste ju bygga Sverige både socialt, ekonomiskt men också naturligtvis ekologiskt. Om vi gör det smart så kommer det att skapa både jobb och tillväxt

Vi behöver stärka samverkan mellan högskola och näringsliv. Vi behöver bättre och effektivare tillgång till riskkapital. Vi behöver återigen ta tag i samverkan och dialog mellan näringsliv och politik. Sverige är ett litet land, och vi måste hålla ihop. Också inom näringspolitiken bygger vi Sverige starkast tillsammans.

Det andra som behövs, det är att vi måste ge människor förutsättningar att möta upp företagens och den offentliga sektorns behov av arbetskraft. Så att människor kan ta jobben när de kommer, och inte som idag, alltför ofta stå utan den kompetens som efterfrågas.

Människor måste tillåtas växa och rusta sig med utbildning. Det kräver hela tiden nya möjligheter till kompetensutveckling och ett livslångt lärande i arbetslivet.

Vi måste sluta att slösa bort människors vilja att arbeta. Det här är grundläggande för att Sverige ska klara av att upprätthålla sin konkurrenskraft internationellt.

I ett läge, och det här tycker jag viktigt att ha sagt, där Sverige har massarbetslöshet bör vi därför prioritera utbildning och forskning före sänkt krogmoms.

I ett läge där Europa krisar medan utvecklingen tickar på i Kina, Indien och Brasilien så måste vi ha en aktiv politik för stark svensk konkurrenskraft.

Det är så vi kan finansiera välfärd i framtiden, och det är så investeringar idag bäddar för tillväxt och jobb imorgon.

* * *

Partivänner,

Vi socialdemokrater räds inte framtiden, vi längtar efter den! Vi ser fram emot den! Vi längtar efter framtiden. För framtiden är full av möjligheter för ett politiskt parti som vågar tro på människors kraft.

Framtiden är inte något som bara kommer, något ödesbestämd. Låt mig poängtera det. Framtiden formas av människor tillsammans. Genom demokratiska beslut av människor med gemensamma mål, så flyttar vi fram positionerna successivt, och utvecklar människors möjligheter – det är politiken som gör det möjligt.

Det finns en och annan som tycker att politik är tråkigt. Det är precis tvärtom. Precis tvärt om. Därför politiken är det bästa verktyg vi människor har för att förbättra de samhällen vi lever i. Politik gör skillnad.

Socialdemokratin är en folkrörelse. Vi är en folkrörelse – och jag glömmer aldrig det rådslag som vi genomförde för några år sedan. Med aktiviteter runt om i landet där vi formade politik och diskuterade. Vi bjöd in folk utanför partiet, forskare och alla som vi ville skulle bidra. Detta enorma arbete som vi genomförde i rådslaget, det klarar inget annat parti. Inget annat parti skulle ha gjort det!

Vi är en folkrörelse, och det ska vi hålla fast i – stenhårt. Vi är en folkrörelse, vi ska röra oss ute bland människor, vi ska samla människor uppfattningar, vi ska driva politik.

Vi samlar människor i opposition mot samhällets orättvisor – och det är mina vänner en unik styrka som vi ska tillvara på.

Framtidsoptimism, stark tro på människors kraft och på politikens möjligheter – och över 100 000 medlemmar som ska bli ännu fler. Det är en mycket god grund.

Vi vill frigöra kraften hos alla människor i vårt land. Vi tror på Sverige, vi tror på alla som lever här. Vi vill göra ett fantastiskt land ännu bättre.

Så där har vi, partivänner, ett mycket tydligt uppdrag.

Nu moderniserar och öppnar vi upp vårt parti och våra arbetsformer, så att ännu fler kan vara med och känna delaktighet, och vilja vara med.

Nu utvecklar vi politiken med människors lika värde som grund och vår starka önskan att skapa frihet och möjligheter för alla.

Jag lovar att bära min del av ansvaret, och jag lovar att jag ska arbeta hårt för det er.

Och jag litar på er, att vi gör det tillsammans, för det finns ingen annan möjlighet. Vi gör det tillsammans: i partistyrelsen, på partidistrikten, på arbetarekommunerna, i s-föreningarna runt om i landet och framför allt i mötet med väljarna, medborgarna.

Välkomna till ett svårt och stundtals hårt arbete.
Nu håller vi ihop och nu jobbar vi tillsammans.

Än en gång: tack för förtroendet – nu riktar vi våra blickar mot framtiden!

facebook Twitter Email